Fysiotherapie

Fysiotherapie

Afspraak fysio

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een manier om je lichaam te behandelen als je bewegingsproblemen hebt.
De oorzaak van deze beweegproblemen kunnen zijn: problemen van gewrichten, spieren, zenuwen en banden, organen, hersenen etc.
Degene die je klachten behandeld noemen we een fysiotherapeut. Voor fysio zit u goed bij ons. Wij hebben een fysiopraktijk in Schoonrewoerd, Culemborg en Leerdam.

Waarom ga je naar de fysiotherapeut?

Vaak word je doorverwezen door bijvoorbeeld je huisarts of medisch specialist als je last hebt met bewegen of van je bewegingsapparaat (dat zijn de spieren en gewrichten in je lichaam). Soms weet je zelf al dat fysiotherapie je kan helpen bij beweegproblemen. Een fysiotherapeut kan helpen om pijn te verlichten of je beter te laten bewegen door middel van oefeningen, behandelingen en eventueel het leren omgaan met ondersteunende middelen.

Wat doet een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut onderzoekt in eerste instantie je lichaam en kijkt wat de mogelijke oorzaak kan zijn van je pijn, verlies van bewegelijkheid of andere lichamelijke klacht die je hebt. Vandaaruit maakt hij of zij samen met jou een behandelplan om de klachten te verlichten en de oorzaak weg te nemen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk waar ook lichamelijke oefeningen of het leren omgaan met ondersteunende middelen zoals een rollator of krukken bij horen

Wat doen ze bij de fysio?

Een fysiotherapeut helpt je om lichamelijk klachten te verminderen en je bewegelijkheid te verbeteren met behulp van behandelingen en oefeningen.
Welke klachten behandeld een fysiotherapeut?
Een fysiotherapeut kan helpen om klachten van je bewegingsapparaat of houdingsapparaat te verminderen. Denk aan bijvoorbeeld klachten als:

Wat doet een fysiotherapeut met rugklachten?

Onze fysiotherapeuten zullen eerst een intake doen om te kijken wat de klachten precies zijn en wat de oorzaak kan zijn. Als het beeld helder is, stellen zij een behandeling voor waar ook lichamelijke oefeningen of gebruik van ondersteunende middelen een onderdeel van kan zijn. Last van rugklachten? Maak dan een afspraak en wij helpen u graag.

Wat is het verschil tussen een fysiotherapeut en een ergotherapeut?

Of anders gezegd wat is het verschil tussen fysio en ergotherapie. Een vraag die we veel horen in onze praktijk, mede omdat we beiden specialisaties aanbieden. Het verschil zit in het feit dat we bij ergotherapie meer kijken naar dagelijkse handelingen zoals bijvoorbeeld tillen, aankleden en dat soort activiteiten. Bij fysiotherapie kijkt de fysiotherapeut meer naar spieren en gewrichten en gaat het meer over behandelingen om het bewegen te verbeteren en waar nodig krachttraining en/of conditietraining.

Wat is het verschil tussen fysio en manuele therapie?

Ook deze vraag horen we regelmatig terug in de praktijk. Het verschil tussen fysio en manuele therapie is dat manuele therapie echt met de ‘handen’ gedaan wordt, terwijl een fysiotherapeut dit niet altijd doet. Manuele therapie is meer een specialisatie binnen de fysiotherapie en een manueel therapeut kan daardoor meer complexe vragen behandelen.

Kun je met klachten direct naar een fysiotherapeut?

Mocht u lichamelijke klachten hebben, dan kan u rechtstreeks naar een fysiotherapeut, zoek direct contact met ons per telefoon, mail of app.
Soms is er een verwijzing door een arts of huisarts gegeven . Neem die verwijzing mee naar de eerste afspraak.  De vergoeding van fysiotherapie kan  geregeld zijn via de basisverzekering ( chronische fysiotherapie) of via uw aanvullende verzekering.
Het kan ook zijn dat u zelf uw behandelingen moet betalen omdat u niet ( of niet meer) verzekerd bent voor fysiotherapie.

Hoe kom je bij de fysiotherapeut terecht?

Je kan bij een fysiotherapeut terecht met een verwijzing van een arts of huisarts of als je zelf denkt dat fysiotherapie je kan helpen om van je klachten af te komen ( dit heet directe toegankelijkheid fysiotherapie)
Een arts kan u alleen doorverwijzen voor chronische behandeling fysiotherapie vanuit de basisverzekering, als de lichamelijke klacht/ aandoening op de lijst voor chronische fysiotherapie staat,  deze lijst is door de overheid is vastgesteld.

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie wordt soms vergoed vanuit de basisverzekering, bij chronische aandoeningen zoals vermeld op de lijst voor chronische fysiotherapie
De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden ook fysiotherapie.

Samenwerking

Op onze drie locaties wordt er veel samengewerkt met andere disciplines. Regelmatig komt het voor dat samengewerkt wordt met:


 

Je kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of de klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen je graag.

Onze specialisaties:

Algemene fysiotherapie Bedrijfsfysiotherapie Oncologiefysiotherapie
Bekkenbodem fysiotherapie Etalagebenen (chronisch ZorgNet) Overgewicht
Dry needling Ergotherapie Parkinsonnet
Geriatrie fysiotherapie Handtherapie Sportfysiotherapie
Kinderergotherapie Kinderfysiotherapie Diëtist
Manuele therapie Therapeutisch Elastische Kousen Oedeemfysiotherapie