FODMAP-dieet
FODMAP adviezen
Altijd buikpijn, obstipatie of vaak diarree, een opgezette buik en winderigheid?
Sommige mensen weten niet beter dan dat dit normaal is.
Zij hebben al vanaf jonge leeftijd last van al dit soort klachten. Vaak verergeren die klachten onder invloed van stress en slecht slapen.
Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat bij driekwart van de PDS ( prikkelbare darm ) patiënten de klachten verminderen en bij sommigen geheel verdwijnen door volgen van het FODMAP dieet.
Wat is het prikkelbare darmsyndroom (PDS)?
Bij PDS zijn je darmen gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen.
Na het eten kun je daardoor een zeurende, krampende of stekende pijn krijgen.
Omdat maaltijden vaak allerlei verschillende ingrediënten bevatten, is het lastig te achterhalen wat de boosdoeners zijn. Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat ook stress en slaapgebrek de symptomen kunnen verergeren.
De klachten variëren sterk, van lichte krampen en winderigheid, tot niet kunnen werken van de pijn.
Het volgen van het FODMAP dieet kan het beste met behulp van een diëtist. Het is namelijk geen eenvoudig dieet. Er wordt gewerkt met productgroepen. Eerst worden alle voedingsmiddelen die kunnen zorgen voor overprikkeling uit het dagelijkse eten gehaald, daarna worden ze weer langzaam geïntroduceerd. Zo wordt duidelijk waar iemand met het prikkelbare darm syndroom niet goed tegen kan en dus beter kan laten staan.
Wat is het FODMAP-dieet?
Het FODMAP-dieet bestaat uit 3 fases:
- eliminatie: 2-6 weken
- herintroductie: 6-8 weken
- way-of-life oftewel je volgt je eigen persoonlijke dieet.
Hoe begin je met het FODMAP-dieet?
- Met streng vermijden (elimineren) van verschillende koolhydraatgroepen in de voeding creëren we rust in de darm en veel mensen ervaren in deze periode een flinke klachtenvermindering.
De diëtist helpt je in deze fase met wat je wel en niet kan eten en de voeding zo volwaardig mogelijk te houden. - De herintroductiefase: de diëtist kijkt met je mee hoe je op verschillende voedingsmiddelen reageert en bespreekt jouw individuele tolerantieniveau/wat je wel en niet kan verdragen.
- Laatste fase: er wordt besproken wat er uit de herintroductiefase is gebleken.
Met deze informatie kan de diëtist je helpen om een nieuw voedingspatroon aan te wennen en door variatie in je eten voedingstekorten op lange termijn te vermijden Ook krijg je advies wat te eten bij etentjes buiten de deur of op vakantie.
Je leert gebruik maken van de FODMAP app, gemaakt door de Monash Universiteit in Melbourne, Australië.
Resultaten FODMAP-dieet
Uit onderzoeken blijkt dat bij maar liefst 76% van alle deelnemers aan het dieet de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.
Het is echter een ingewikkeld dieet waarbij hulp van een diëtist zeker raadzaam is.
Onze diëtist Iris den Biesen is speciaal opgeleid om je bij dit dieet goed te kunnen begeleiden en heeft mensen zien opknappen met het FODMAP dieet.
Geïnteresseerd? Mail voor meer informatie naar: dietetiek@praktijkdewiel.nl of bel naar 0345-641535.
Locaties
De diëtist van Praktijk de Wiel is werkzaam op al onze locaties. Je kan een afspraak inplannen bij de diëtist in Leerdam, Schoonrewoerd en Culemborg. Als het (door medische omstandigheden) niet mogelijk is om naar de praktijk te komen, dan kan de diëtist bij je thuis komen. Daarnaast is het altijd mogelijk het gesprek via een videoconsult te houden.
Vergoeding
Diëtetiek wordt 3 uur per jaar vergoed door jouw zorgverzekering uit de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden extra diëtetiek. Kinderen tot 18 jaar hoeven geen eigen risico te betalen bij het bezoeken van een diëtist.
Je kunt in onze praktijk terecht voor allerlei problemen; of het nu om bewegingsproblemen bij kinderen of om klachten bij volwassenen gaat. Het maakt niet uit of jouw klachten of problemen zijn ontstaan tijdens het werk, het sporten, een ongeluk of ziekte. Wij helpen je graag.
Onze specialisaties: